Over Tilburg Dansstad

OVER TILBURG DANSSTAD
Tilburg als huis voor de dans. Alle faciliterende dansinstellingen van de stad werken samen aan de dansmagneet voor publiek uit Tilburg en Zuid-Nederland, voor professionele danskunstenaars en amateurdansers, voor buitenlandse choreografen en bezoekers. In een wendbare, uitnodigende omgeving veroorzaakt de samenkomst van danskunstenaars met de meest uiteenlopende achtergronden artistieke beweging. Vernieuwing en traditie, klein en groot, koesteren hun eigen kracht maar weten elkaar ook te vinden. Publiek en kunstenaars zitten dicht op elkaars huid en gaan in gesprek. De dans vindt zijn weg in de stad, en de stad zijn weg naar de dans. Tilburg Dansstad ziet de stad als podium.
Tilburg Dansstad werkt samen met diverse partijen in en buiten de stad. De kernpartners, allen in Tilburg dichtbij elkaar gevestigd, vormen een sterke troef in de profilering, regionaal en (inter-) nationaal. Door deze samenwerking ontstaan nieuwe mogelijkheden in publieksbereik, krijgen makers ruimte om zich te ontwikkelen en nieuwe speelplekken te benutten.

KERNPARTNERS
De kernpartners van Tilburg Dansstad werken samen op het gebied van talentontwikkeling, programmering en marketing. Dit zijn: Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Theaters Tilburg, De Nieuwe Vorst, DansBrabant en Factorium Podiumkunsten.

ENKELE EVENTS
DANCE FISH DANCE: GRATIS OPENING DANSSEIZOEN
Aan het begin van een nieuw seizoen zetten we de deuren en sluizen open voor een hele middag dans. Dans van prijswinnaars tot straatvechters tot en met de allerjongste generatie: alles in en om Theaters Tilburg. Met vooral dans om naar te kijken, maar ook workshops en masterclasses om mee te doen. Het onderdeel TUDé (Tilburg Urban Dance Events) presenteert de urban dance community en Kick Off biedt o.a. een open podium aan talentvolle amateurs.

MAKING SPACE WEEK
De Making Space Week is een jaarlijks terugkerende onderzoeks-, inspiratie en ontmoetingsweek rondom dans in de publieke ruimte. Ieder jaar in oktober trekken choreografen en dansers (verbonden aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten) één van de Tilburgse wijken in om te onderzoeken wat hun werk daar kan betekenen. Straten, pleintjes en parken worden hun werkterrein

INTERNATIONAL CHOREOGRAPHERS WEEK
Tilburg Dansstad brengt jaarlijks lokaal, nationaal en internationaal danstalent samen om buiten het welbekende te werken en te denken en zo hun creatieve proces te stimuleren. Dit wordt gedaan tijdens de International Choreographers Week (ICW). Deze week wordt georganiseerd door verschillende partners van Tilburg Dansstad (De Nieuwe Vorst, DansBrabant, Theaters Tilburg en Fontys Hogeschool voor de Kunsten).

TUDé: TiILBURG URBAN DANCE EVENTS
TUDé presenteert de urban dance community of today uit Tilburg. Met workshops, battles, maar ook voorstellingen. Nieuw zijn de urban house residenties, waarin de theaterpodia hun deuren open zetten voor drie urban dansproducties die in het theater gepresenteerd worden.