• Foto:

International Choreographers Week 2017

14:28, februari 07, 2017
Geplaatst door DansBrabant.

Bekijk de video van vorig jaar

Van 4 t/m 8 maart vindt voor de 7de keer de International Choreographers Week plaats in Tilburg. Tijdens deze week, die georganiseerd wordt door Tilburg Dansstad, zal een groep choreografen van verschillende leeftijden meedoen in een vijf dagen durend programma op diverse locaties in de stad.

De ICW geeft choreografen met verschillende leeftijden en achtergronden de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en hun ideeën te delen. In de week staan reflectie, inspiratie, confrontatie en samenwerking centraal. Zowel Nederlandse als internationale choreografen zullen deelnemen, wat de perfecte gelegenheid creëert om collega’s met verschillende culturen en achtergronden te ontmoeten. De ICW is een unieke week vol kennis en ervaring van makers die zijn uitgenodigd om hun vakmanschap te tonen.

Tijdens de week wordt er aan de makers een gevarieerd programma aangeboden vol workshops, lezingen, presentaties, optredens en discussies met professionals uit het dansveld en andere kenners rond het relevante thema van kennisuitwisseling tussen de generaties.

Dit jaar vinden we in het programma o.a. Guy Cools terug. Guy is dansdramaturg en zal tijdens ICW een workshop geven waarbij dansdramaturgie in het creatieve proces centraal staan. In deze workshop worden er aan de deelnemers praktische tools en oefeningen aangeboden met als doel te reflecteren, evalueren en uiteindelijk hun creatieve proces te kunnen transformeren.

Naast Guy Cools vinden we dit jaar Lotte van den Berg terug in het programma. Lotte gebruikt theatrale vormen om de verschillende relaties tussen mensen te laten zien, niet alleen in het theater maar ook daarbuiten. In haar project Building Conversation, dat ze samen heeft ontwikkeld met visueel artiest Daan ’t Sas, staat de conversatie tussen verschillende mensen centraal. Het gesprek wordt gezien als een vorm van kunst, als een gezamenlijke creatie, als een gedeelde improvisatie waarin het publiek wordt uitgenodigd om mee te doen.

Professor in de sociologie van kunst en politiek, Pascal Gielen, zal tijdens ICW een lezing geven over de strategie om te overleven als artiest. Is deze strategie veranderd aan de hand van verschillende generaties en wat is er nodig om een duurzame carrière op te bouwen als artiest? Deze lezing is toegankelijk voor publiek en zal plaatsvinden op dinsdag 7 maart van 10.00 tot 13.00 in de Audax zaal van Theaters Tilburg. Reserveren kan via annemijn@dansbrabant.nl.

Naast workshops en lezingen is er ook ruimte voor performances waarvan op zaterdag 4 maart Reapproaching Bach van Heather Ware and Jakob Koranyi er een van is. In een performance die deel uit maakt van het L'Avventura programma staat Bach centraal. De danseres en jonge cellist hebben elkaar gevonden in een liefde voor Bach. In Reapproaching Bach spelen dans, kort verhaal en humor een belangrijke rol in het contact met Bach.

Een andere performance waarmee de choreografen in aanraking zullen komen is Distinguished Dreams. Deze voorstelling naar een initiatief van de Nederlandse Dansdagen is een onderdeel van het Upstage right programma dat op de dinsdag 7 maart plaatsvindt, Opkomende choreografen werken met bekende en onbekende namen uit verschillende disciplines. In deze derde editie werken singer-songwriters en choreografen samen om de grenzen van hun disciplines te ontdekken.

ICW Team
Dirk Dumon, Fontys Dance Academy
Annemijn Rijk, DansBrabant
Heleen Volman, DansBrabant