• Foto: Copyright William van der Voort

Making Space

The Intro

dinsdag 11 september 2018

Welke rol kies je als kunstenaar/choreograaf in de openbare ruimte? Een avond met: een introductie van het project Making Space, Indiaase choreografe Nikita Maheshwary over haar praktijk als kunstenaar in de openbare ruimte, een gesprek met de Making Space choreografen, Nikita en gesprekleider en een dialoog met zaal en dansstudenten. Toegang is gratis.

Over Making Space
De Making Space Week is een jaarlijks terugkerende onderzoeks-, inspiratie en ontmoetingsweek rondom dans in de publieke ruimte. Ieder jaar in oktober, vlak voor het echt nat en koud wordt, trekken choreografen en dansers één van de Tilburgse wijken in om te onderzoeken wat hun werk daar kan betekenen. Straten, pleintjes en parken worden hun werkterrein. Ze laten ons zien hoe we kijken naar onze omgeving en hoe we die ervaren. Net als vorig jaar strijken ze dit jaar neer op het terrein achter het station en in de wijk Theresia.

Tussen 2006 en 2016 vond het project steeds in het stadscentrum plaats. De laatste jaren zien we vanuit de choreografen een groeiende behoefte aan contact, ontmoeting en het oprecht kunnen onderzoeken van de openbare ruimte. De snelheid en vluchtigheid van het centrum (b)lijkt daarin een barrière. Om het project door te kunnen ontwikkelen en mee te laten groeien met de tijdsgeest, is er vorig jaar besloten om met het Making Space project in de Wijk Theresia neer te strijken. Dit bleek een groot succes. Makers konden met hun dansers de tijd en ruimte innemen die ze nodig hadden om hun onderzoeksvragen uit te diepen en ook bleek dat er mooie ontmoetingen met de wijkbewoners en de wijk zelf ontstonden.

Vanwege de geslaagde editie van vorig jaar, is er dit jaar besloten opnieuw met Making Space de Theresiawijk in te gaan. Het dagritme van de wijk, de bijzondere plekken en ook de ontmoetingen die afgelopen jaar plaats vonden waren doorslaggevend om opnieuw voor Theresia te kiezen. Making Space zal in 2018 van 1 tot en met 5 oktober plaats vinden. Deelnemende makers zijn de ervaren choreografen duo’s van Stichting Vloeistof en The 100Hands, de jonge choreograaf Evangelos Vaggelis Biskas V en twee choreografie studenten van de Fontys Dance Academy. De dansers zijn tweedejaars studenten van de Fontys Dansacademie. Al met al zullen er zo’n 40 mensen in de wijk neerstrijken om op verschillende plekken te werken.

Tijdens de week is publiek van harte welkom. Er zijn geen vaste presentatiemomenten, maar publiek kan ieder moment van de week een kijkje gaan nemen als de choreografen aan het werk zijn. 

Making Space is een project dat dansontwikkelaar DansBrabant samen met Fontys Dansacademie en Tilburg Dansstad organiseert.

Foto: The100Hands in actie tijdens de vorige Making Space Week, copyright William van der Voort

Tickets

di 11 sep, 2018
De Kennismakerij, Spoorzone
Van 19:30 tot 21:30
gratis
Koop ticket

Agenda

dansmaand

terug naar overzicht