• Foto: copyright Goran Turnsek

Hilde Elbers & Heather Ware

The Beauty of Falling Apart (try-out)

woensdag 30 januari 2019

Choreografen/dansers Heather Ware en Hilde Elbers delen een diepgewortelde passie voor het buitenleven, voor de natuur. Ze zijn geïntrigeerd door het moment waarop de kracht van de natuur verandert van bevrijdend in bedreigend, het moment waarop onze eigen onbeduidendheid op de proef wordt gesteld en de drang om te overleven het overneemt. De blootstelling eraan vereist dat we onze eigen veiligheid vinden.

Niet alleen in de natuur, maar ook in de samenleving lijkt het begrip veiligheid vandaag de dag lang niet vanzelfsprekend. Hoe kunnen we een gevoel van persoonlijke veiligheid creëren? Hoe kunnen we beschutting vinden tegen de dagelijkse en meedogenloze stroom prikkels? 
Vertrekkend vanuit dit gedeelde thema maken Hilde en Heather een solo voor elkaar. Beiden hebben een lange geschiedenis als performer en begonnen met creëren van eigen werk. Deze twee solo’s komen voort uit hun wens om de lichamelijkheid, de performativiteit en het maakproces van de ander te verkennen, en hun eigen makerschap verder te onderzoeken met niet enkel het eigen lichaam als maatstaf.

In deze solo's gebruiken Hilde en Heather alleen wat ze voorhanden hebben: elkaar, hun lichamen en de fysieke ruimte die ze innemen om de dunne lijn te bewandelen van 'je veilig genoeg voelen'.

The Barren Lands
as the earth moves beneath my feet
fire and ice search for an anchor colliding
in the cathedral of flesh as it all
rises up to meet me

this sensuous sanctuary
burns me into the light
roots the skin, boogies
peace away from creation

I look downwards to the burning flames
with my hands in my pockets I remember
who I am

We zijn onderdeel van de natuur - in de vorm van instincten en driften zit natuur in ons. In The Barren Lands onderzoekt choreograaf Hilde Elbers hoe we onderdak en veiligheid kunnen vinden in ons eigen lichaam en in de wildernis van onze eigen primitieve aard. Kunnen we onze primaire instincten en driften onthullen en volledig leven zonder dat we vervreemd of verlamd door ze raken? Kunnen we de rauwe energie ervan gebruiken zonder dat we enkel door ze gedreven worden? Een solo balancerend op de grens van observatie, overgave en gevecht.

A Fine Kind of Madness
A body in conflict searches for balance, for resolution. A paralytic state of fear is somehow made bearable by one's own physical being.
What is needed within a person to move forward when every instinct is screaming to stop?
What if you can't go back, what if you can't downclimb? Can we give ourselves over to the beauty of falling apart?

Een voortdurende fascinatie van choreograaf Heather Ware is de rol die risico speelt in ons leven. Of het nu hangend aan een rotswand is of wanneer je verliefd wordt, we hebben allemaal dat moment meegemaakt waarop we ons realiseren dat we niet meer terug kunnen. Wat kan ons lichaam ons leren van het moment dat we beseffen dat ons vangnet weg is? En kunnen we ons hierin oefenen? A Fine Kind of Madness is een poging om het vertrouwen te vinden om de rand over te gaan.

Choreografie en performance:
Hilde Elbers en Heather Ware
Muziek:
Arthur van der Kuip en fragmenten van Jakob Koranyí
Lichtontwerp:
Ellen Knops
Productie: 
DansBrabant en Podium Bloos
Dramaturgie:
Anne-Marije van den Bersselaar en Moos van den Broek
Met dank aan:
LeineRoebana, ICK Amsterdam, de Nederlandse Dansdagen
Met ondersteuning van:
Het Performing Arts Residency programma, Banff Centre for Arts and Creativity (Canada) en de Gemeente Breda

Tickets

wo 30 jan, 2019
Podium Bloos, Breda
Van 20:30 tot 21:30
Koop ticket