Tilburg Dansstad presenteert

Opening Dansseizoen - Dance Fish Dance

zondag 30 september 2018

In het theater zijn dansers als vissen in het water. Aan het begin van een nieuw seizoen zetten we de deuren en sluizen open voor een hele middag dans. Dans van prijswinnaars tot straatvechters tot en met de allerjongste generatie: alles in en om Theaters Tilburg. Met bekende namen als Jelena Kostic, United Cowboys, Xisco Riboch (Hustle Kidz), Vloeistof en aanstormend talent als Annemijn Rijk en Piet Van Dycke (kersverse winnaar Jacques de Leeuw Prijs). Van intieme solo tot groepswerk, van hiphop tot Syrische volksdans. Het onderdeel Kick Off biedt o.a. een open podium aan talentvolle amateurs.

KLIK HIER VOOR HET BLOKKENSCHEMA.

Op het programma:

deDansPunt. - Kick Off
In Fontys vanaf 10 uur
Een dag gevuld met dans - voor en met amateurs, docenten, dansers en makers. Een kleine greep uit de vele workshops:
Choreografie in één dag onder leiding van Thom Stuart (The dutch don't dance division)
Modern Jazz met Uri Eugenio ( Danser LeineRoebana)
Workshop Partnering door dansers van Jelena Kostic - (UN)BOUND


Vooropleiding Sector Dans Fontys
Studiozaal | 13:30 tot 13:40
De Vooropleiding van Sector Dans van  Fontys Hogeschool voor de Kunsten danst Van het lachen naar het vogeltje, een hedendaagse choreografie van Celine Werkhoven en Trashcancan, een duet dat leerlingen zelf hebben gecreëerd n.a.v. een opdracht van Dansimprovisatie.

Van het lachen naar het vogeltje
Choreografie: Celine Werkhoven
Muziek: Midnat van Bremer/McCoy, flow my tears van John Dowland
Dansers: Sem Bach, Jane van Beers, Isis Duchemin, Inçi Emanuels, Coralie van Rijsbergen, Merel Roggeveen, Jochem Smeding, Quirelle Welsing, Imme van Wensen ( AVO5/6)


Piet Van Dycke & Annemijn Rijk - Lullaby (première)
Schouwburgzaal | 13.30 tot 13.55 & 14:15 tot 14:40
Lullaby is een gedanst, hedendaags wiegelied wat zicht richt op de vandaag de dag zo aanwezige millenial-problematiek: het idee dat het leven altijd leuk moet zijn. Twintig minuten lang wordt je door twee millenials en hun dynamisch, acrobatisch duet meegenomen in een licht absurdistische wereld waarin deze problematiek uiteen wordt gezet. Lullaby toont, reflecteert en geeft suggesties. De voorstelling heeft een flitsend karakter, is bij vlagen confronterend, maar wordt steeds met een knipoog gebracht.

Piet Van Dycke en Annemijn Rijk leerden elkaar kennen op de Fontys Dance Academy te Tilburg waar beiden afstudeerden aan de Bachelor Choreografie (2018 / 2016). Ze vinden elkaar in hun liefde voor snel, acrobatisch partnerwerk, het nemen van risico’s en het opzoeken van extremen in beweging en beeld.

Choreografie & dans: Piet Van Dycke & Annemijn Rijk
Muziek: Ruben ten Brok
Met dank aan: Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, Stichting Janivo, Stichting Jacques de Leeuw & DansBrabant


Spotlight Cultural Team - (Waiting instinct)
Vrije ruimte | 14:15 tot 14:45
Het Spotlight Cultural Team, aangevoerd door Mostafa Betaree op gitaar, brengt ons op de tonen van hun live muziek terug naar de oude beschaving van de Levant, naar de geschiedenis van Babylon en Assyrië. We reizen met danser Jol Alhelo naar zijn geboortestaat Syrië in een Sufismendans in gezelschap van Nederlandse dansersessen Naomi Salwegter & Carmen uit 'Ana danst'. Op gitaar: Mostafa Betaree Ud: Iyad Darwish,  Ney: Hamed El Shaabi,  Ud: Mohamed El Samna  

Let us wait together the harvest of grapes the anklets of the knights’ virgins
In a dance from time, everything was woven by waiting

In wait was death, alcohol, sex, war and love... 
Even in the waiting itself there was a wait


deDansPunt. - Open Podium
Studiozaal | 14:30 tot 15:30 & 16:00 tot 17:00
Met choreografieën van dansgroepen uit heel Brabant. Sneak peek Dutch junior dance division. Het resultaat van de Choreografie in één dag.


Maria Sartzetaki - Castle in the Air
Schouwburgzaal | 15:00 tot 15:20
Don’t worry. Just call it “horizon” and you’ll never reach it (Ocean Vuong).

Soms drijft ze in etherische dromen, soms stort ze abrupt op beton. In Castle in the Air onderzoekt een danseres verschillende dimensies van haar eigen entiteit.
Castle in the Air is het nieuwste werk van Maria Sartzetaki (Fontys Dansacademie). Uitgevoerd door urban danseres Aelsya Dobysh, Castle in the Air is een fusie tussen Dobysh’s unieke house danskwaliteiten en Sartzetaki’s dichterlijke bewegingsonderzoek.

Choreografie: Maria Sartzetaki
Performer: Alesya Dobysh
Kostuumontwerp: Eleftheria Lavdaki
Soundscape: Compositie van Bernard Parmegiani
Lichtontwerp: Maria Sartzetaki


Fontys Dance Academy Afstudeersolo’s
Vrije ruimte | 15:15 tot 15:45
Vierdejaars studenten dansen hun afstudeersolo’s: Robin Werdler met Solitude's paradox, Sergio Jêrome Debevère met Soul en Kelly Vanneste met Circles of trust.

Robin Werdler - Solitude's paradox
Performer: Robin Werdler
Muziek: 'Free from the bondage you are in'-Biosphere

Sergio Jerôme Debevère - Soul
Performer: Sergio Jerôme Debevère 
Muziek: Stavros Gaspartos - Bad Dreams
Licht: Rob ten Broek
Met dank aan Tommy Pham

Kelly Vanneste - Circles of Trust Muziek: 02 Chapiture  II Us Border Anne James Chaton with Alva nota and Andy Moor Uni Dia  Alva Noto Beweging: 11 Mika Vainio, Ryoji Ikeda and Alva nota Met dank aan: Jeannine De Ruysscher, Huy Le, Ronja Keultjes , Rick Biesmans, Piet Van Dycke


Sarah Prescimone | Sugar Free + STUPOR
Vrije ruimte | 16:30 tot 16:50
Sugar Free is een duet van choreografe Sarah Prescimone met Fontys alumni Suzan Stouthart en student Lea Emilia Christensen. Gebaseerd op het kunstwerk Onderhuids, dat beeldend kunstenaar René Donders in Oisterwijk maakte na zijn bezoek aan een kostschool vol beschadigde levensverhalen van kinderen. Ranil van Peperstraten en Len van der Pol dansen vervolgens STUPOR, een duet over het innerlijke conflict tussen het alter ego en het schaduw ego. STUPOR werd mede mogelijk gemaakt door TUDé.


Jelena Kostić - (UN)BOUND (excerpt)
Schouwburgzaal | 16:30 tot 17:00
In het ontroerend oprechte The Bold, The Bound & The Brittle nodigde Jelena Kostic vrouwen uit een voordracht te houden over een kwetsbaar maar krachtig moment uit hun leven. In (UN)BOUND onderzoekt zij wat het betekent om echt dichtbij te komen.

In deze voorstelling zien we drie professionele, jonge dansers en een oudere niet-professionele beweegster. Ouderdom en jeugdigheid naast elkaar op het podium. Een viertal te midden van verbondenheid en afkeer. Hun liefde voor elkaar blijkt net zo sterk als de weerstand. Als je iemand niet vertrouwd, kun je ook niet echt ruzie maken.

(UN)BOUND is een dualistische dansvoorstelling over levensechte, langdurige relaties.

Choreografie & concept: Jelena Kostić
i.s.m. de dansers: Judit Ruiz Onandi, Noëmi Wagner, Blazej Jasinski & Josien Hennen
Componist: Dyane Donck
Lichtontwerp: Ellen Knops
Decor ontwerp: Niek Kortekaas
Decor bouw: Simon Haen
Kostuums: Biljana Grgur & Jolanda Hendriks
Dramaturgisch advies: Thomas Falk, Lou Cope & Judit Ruiz Onandi
Productieleider: Andrea van Bussel
Grafisch ontwerper: Nataša Radosavljević
Fotografie: Lonneke van der Palen & Nikola Kostić
Mogelijk gemaakt door: Fonds21, Gemeente Tilburg, Dans Brabant, Fonds Podiumkunsten, HetHuis Utrecht, Stichting Jacques de Leeuw, Provincie Noord-Brabant & Prins Bernhard Cultuurfonds


Eleni Ploumi - Stirring Pan
Vrije ruimte | 17:15 tot 17:30

From the Pan that starts to heat up
where loud waves are dumb,
first the hollow internal field
and she fills the music with her sound.
The Pan is a vessel, the Pan is stirring, agitation and turmoil,
it is temper, tempering up its content
the Pan is lust and lust for life.

Tijdens de Opening vorig jaar in Theaters Tilburg maakte choreografe en danseres Eleni Ploumi al indruk met de uitdagende solo POUTANES. Aan het nieuwe Stirring Pan werkte zij als Kluizenaar in De Nieuwe Vorst. Werkend met herkenbare beelden en situaties, in combinatie met de vormbaarheid van het lichaam, daagt Eleni zichzelf en de toeschouwers uit wat sociaal, mentaal en emotioneel aanvaardbaar is.

Choreografie & performance: Eleni Ploumi
Beeld: koektrommel studio
Beeldontwerp: Mat Russel
Met dank aan: [prod]nu, Makershuis Tilburg


Xisco Riboch | X
Studiozaal | 17:30 tot 17:45
Xisco Riboch, een van de founders van de wereldbekende b-boy crew Hustle
Kidz uit Tilburg, maakt samen met dansers van Fontys Dance Academy
Konstantina Georgiadou, Sharon Wesseling, Lindsay Fransen en Daniela Rodrigo
de performance X.
 
X is a performance of a group of girls using everyday struggle as a super power.
Transforming and moving forward. Feel the love, feel free…..


United Cowboys - IN CASE
Doorlopend programma, vrije in- en uitloop
Concertzaal | 13:00 tot 16:30
De afgelopen jaren heeft United Cowboys opzien gebaard met de performances die zij in het kader van het Concept for new Development creëerde op bijzondere locaties, goed voor veel aandacht en lovende recensies: BurnThis is not a sad Song en Match. Zij passen in de signatuur van United Cowboys: performances die de toeschouwer meenemen en meeslepen middels een andere benadering van tijd, ruimte en presentatie. Belevenissen, die balanceren tussen schoonheid, kwetsbaarheid, intimiteit en troost.

Dit jaar zijn de Cowboys uitgenodigd opnieuw een werk te maken, welke eerder 11 dagen te zien was op het festivalplein van Theaterfestival Boulevard en nu in Theaters Tilburg. IN CASE laat het voortdurende proces zien van ‘te zijn'; dansers, (soms ontklede) lijven, motion, in een beperkte, afgesloten ruimte. Dat is niet eng of erg, dat is een zichzelf regulerende wereld, een biosfeer, met manoeuvres op de vierkante cm, met het aftasten van de ruimte en van elkaar, met de stiltes, de adem, met lichaamswarmte en zweet. Condens tegen de wanden die het zicht vertroebelt en het vegen en tekenen in deze natuurlijke waas, geven het proces een wending die een prachtig midden houdt tussen klassieke schoonheid en primair, animaal handelen.

Het publiek is welkom om dit proces te aanschouwen en te volgen; zij kan blijven, zij kan weggaan om later weer terug te komen. De performers blijven, dat is zeker; IN CASE, een doorgaand proces, dat zowel groei, bloei als verval van de mens in alle volheid tentoonstelt, vanuit de beeldende en fysieke kracht die u gewend bent van de Cowboys.

Concept, regie en vormgeving: Maarten van der Put
Choreografie intermediair: Pauline Roelants
Ontwikkeld met Conor Doherty en Florencia Martina
Uitgevoerd door een speciale cast van de internationale dans- en performance groep verbonden aan United Cowboys​


Vloeistof - Swarming
Door hele gebouw | wisselende tijden tussen 13:00 & 16:30
Een gemengde groep dansers beweegt unisono  te midden van de menigte bezoekers en gaat de interactie aan. Soms verstild en soms dynamisch. De dansers vormen een zwermintelligentiesysteem dat constant communiceert met elkaar en hun omgeving. Op deze interactieve manier neemt Vloeistof je mee in haar manier van kijken naar de fysieke ruimte met daarin de architectuur, voorwerpen, gedragspatronen. Zo wordt wat je normaliter misschien grotendeels negeert, ineens anders ervaarbaar.

Concept & choreografie: Anja Reinhardt, Yuri Bongers
Dans: Ulrike Doszmann, Wannes de Porre, i.s.m studenten Fontys Dansacademie: Nataly Orozcomerdo, Patricia Brok, Lucas Devroe, Kris Adem


Vloeistof - Interactieve ramen
Doorlopend programma
Foyer, einde garderobe | 13:00 tot 18:00
Op een onverwachte plek word je verrast met de interactieve dansinstallatie van Vloeistof. Vanaf het eerste moment pakt het beeld je. Dat moet ook wel want de scènes zijn kort: binnen een paar seconden wordt het ‘verhaal’ verteld. De film toont complexe beelden die het oog niet helemaal in een keer kan bevatten. Tijd en ruimte spelen daarin een belangrijke rol want de bewegingen, voorwaarts en achterwaarts, lijken niet te matchen met de film. Het publiek bestuurt via zijn eigen beweging de film aan, speelt de film vooruit én achteruit af, vertraagt of versnelt waardoor zij de kans krijgt steeds weer iets nieuws te ontdekken. Beleef dans anders. Ga los en speel met tijd en ruimte!

Dit project is gerealiseerd door de samenwerking van multimedia-kunstenaar Bob Driessen, dansgezelschap Vloeistof en videokunstenaar Vincent Vriens.
Dansers: Rex Clemensia, Tomoko Stalpers Kato, Lisa Beese, Andrea Beugger, Lilly Bendl, Radislav Semenov, Evangelos Vagellis Biskas, Anja Reinhardt, Robin Berkelmans, Takako Leen, Yuliani Pranoto Ho, Nala Amrytha, Refen Paryohanda (EKIdance Jakarta) en SENI Surakarta.
Mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernard Cultuurfonds Brabant, Impulsgelden Provincie Brabant, EuropebyPeople, Cinedans en AVA-brillen, (EKIdance Jakarta) en SENI Surakarta.


TUDé activiteiten
TILBURG REPRESENTS’ with DJ ‘LTF’
Doorlopend programma
Hoofdingang | 13:00 tot 18:00
Ontdek de Tilburgse urban dance community in Theaters Tilburg! Je ziet solo- en crew optredens en mini-workshops van Tilburgse dancecrews o.a. King's Crew & Strike Back (Factorium Podiumkunsten), Trick Shot (Urban Influenz), Tilburg Dance Collective  (TDC), SylCdance, Urban Influenz, LeanDro Vanenburg MoyoTribe, SranangBlaine, Macacinho en Urban House #3 'Ravin' and much more... Mét een spannend tussendoortje met een paaldansact door Simone Caroline Narraina van Het Dak – Dansstudio. And catch the groove all day long with our DJ!

VIRTUAL URBAN MINI SCHOOL
Doorlopend programma
Audaxzaal | 13:00 tot 18:00
Knowledge from the Knowledgable. Met HipHop knowledge van o.a. Coach Renegade, KRS One, Poe One & Steelo, Amirah Sackett en een urban art tentoonstelling van Gaari Art.

FREE FREE JAM
Doorlopend programma
Schouwburg foyer | 13:00 tot 18:00
Come join the vibe bij de FreeFree Open Jam van Ryan Rademakers en Jeroen Meijer met Dj Sueside!

TILBURG INFO MARKET
Doorlopend programma
Gele eiland | 13:00 tot 18:00
Op deze plek vind je dé Tilburgse dansscholen met een urban department! Hier krijg je info over hun aanbod in het nieuwe cursusseizoen 2018-2019.   

Tickets

zo 30 sep, 2018
Theaters Tilburg
Vanaf 13:00
gratis