• Foto: Annemijn Rijk in L.A.M, copyright Paul van Weert
  • Foto: Sabine Molenaar in A Moment, copyright Robert Benschop
  • Foto: Eleni Ploumi, publiciteitsbeeld POUTANES

United Cowboys, Vloeistof, Panama Pictures, Annemijn Rijk e.a.

Fantastisch Lichaam: Openingsprogramma

zondag 01 oktober 2017

Een ode aan het fantastisch lichaam met acts in heel Theaters Tilburg. Een programma met voorstellingen van Brabantse dansmakers: van installatie tot intieme solo's en groepsacts. Met werk van gezelschappen Panama Pictures, Vloeistof, United Cowboys, Sounding Bodies, Sandman/Sabine Molenaar, nieuwkomers Eleni Ploumi en Annemijn Rijk en een urban touch met showcases van Tilburgse crews TDC, D-Crew en King's Crew. Stap het theater binnen en laat je in de verschillende ruimtes verrassen. Kies je eigen tijd en kies je eigen route om je dag uiteindelijk swingend af te sluiten.

Bekijk hier het blokkenschema!


Sabine Molenaar/Sandman - A Moment
Schouwburgzaal | 14.00 tot 14.20 & 15.45 tot 16.05
In de solo A Moment onderzoekt Sabine Molenaar wat er gebeurt als je je ogen en oren sluit, al is het maar voor even, om je te onttrekken aan de voortdurende toevoer. Om er dan achter te komen dat er ook beelden aan de binnenkant van je oogleden verschijnen, en geluiden en stemmen in de holtes van je hoofd echoën. Een plek van verlorenheid, maar ook van geborgenheid en rust.

Trailer
Concept, choreografie, dans: Sabine Molenaar
Muziek: Jochem Baelus
Productie: Sandman
Toernee management: Kosmonaut
Coproductie: A moment maakte deel uit van het programma Krisztina's Keuze 2, een initiatief van Krisztina de Châtel. Krisztina's Keuze 2 is een coproductie van De Châtel sur Place, Dansateliers en DansBrabant
Met dank aan Krisztina de Châtel
A moment is een fragment uit de volledige solo Almost Alive

Vloeistof - Jukeboxcity
Gele eiland | 14.00 tot 15.00 & 16.00 tot 17.00
Vanaf een geheime locatie ben je getuige van een verborgen performance. Niemand weet verder wat er gaat gebeuren, behalve dat je nog 40 minuten met elkaar zult doorbrengen. Door het raam mag je vrijuit de voorbijgangers bekijken die onderdeel worden van de voorstelling. Je hoort een stem. "Het is leuk als een mooie vrouw naar me omkijkt." Nieuwsgierig wachten we of de vrouw op de fiets om gaat kijken naar de danser daar op de hoek. Stiekem hoop je het. En als ze het niet doet, vraag je je opeens af of ze eigenlijk wel zo mooi is…
Jukeboxcity gebruikt de stad als filmset. Een plek van ontmoetingen en misverstanden. Als toeschouwer exploreer je hoe dans, ruimte, muziek en gesproken tekst op elkaar inwerken en je een andere werkelijkheid voorspiegelen. Kijk je morgen anders naar je medemens die je dagelijks passeert? 

Trailer
Concept: Anja Reinhardt & Yuri Bongers
Dans: Ulrike Doszmann & Wannes de Porre & anderen
Financiële steun > Prins Bernhard Cultuurfonds, Tilburg voor cultuur, Gemeente Tilburg, Schouwburg Optiek  

Annemijn Rijk - L.A.M. (première)
Schouwburgzaal | 14.35 tot 15.00 & 16.20 tot 16.45
In L.A.M. zien we een jonge vrouw, gevangen in haar lichaam, manisch gedreven door haar eigen emoties en gedachtepatroon. Haar lichaam is slachtoffer geworden van innerlijke verzet en doet zich voor als een niet aan te ontsnappen gevangenis. Maar naarmate dit verzet sterker wordt, begint het lichaam tegen te spreken. Zou het lichaam juist datgene kunnen zijn waar de verlossing in schuilt?

L.A.M. gaat over transformatie, bewustwording en hoe het lichaam daar de weg in kan wijzen. Het toont de strijd tussen verzet en overgave, tussen vasthouden en loslaten. Gecommuniceerd via datgeen wat we allemaal bezitten, datgeen waar we ons leven lang mee moeten dealen: ons lichaam.

Trailer
Choreografie en dans: Annemijn Rijk
Artistieke coaching: Hans Tuerlings
L.A.M. wordt mede mogelijk gemaakt door Makersfonds Tilburg en DansBrabant

Sounding Bodies | Jacqueline Hamelink & Johnny Lloyd - swan[remix] (work-in-progress)
Audaxzaal | 15.00 tot 15.30 & 17.00 tot 17.30
Nog op haar sterfbed vroeg de beroemde ballerina Anna Pavlova om haar zwanenkostuum waarin ze tijdens haar leven meer dan 4.000 keer De stervende zwaan danste die haar wereldberoemd maakte. De melodie ervan, De zwaan, uit Saint-Saëns’ Carnaval der dieren, staat voor eeuwig in de hemel geschreven. Het is de absolute moeder van alle hits.

In swan[remix] brengen contemporary hiphop danser en choreograaf Johnny Lloyd en celliste-performer Jacqueline Hamelink dit klassieke fenomeen op virtuoze wijze opnieuw tot leven. Op hun uitnodiging schreven 5 totaal verschillende componisten, gebaseerd op de melodie van De zwaan, een nieuwe ‘hit’. Met de nieuwe muziek als uitgangspunt creëren Jacqueline en Johnny een aantal ‘zwanen’, die samen een veelkleurig geheel vormen.

De voorstelling beweegt zich tussen uitersten, van gelikte popsong tot duistere soundscape tot hedendaags klassiek, waarin de gelauwerde performers Hamelink en Lloyd alle ruimte nemen om ongegeneerd te spelen en elkaar maximaal uitdagen.

Concept en uitvoering: Jacqueline Hamelink & Johnny Lloyd
Muziek: Aart Strootman, Camille Saint-Saëns, Dyane Donck, Guy Harries, Laetitia van Krieken & Richard van Kruysdijk
Dramaturgie: Arthur Kok & Pietjan Dusee
Productie: Sounding Bodies
Coproductie: DansBrabant & November Music

Panama Pictures - Of Knives and Men
Kasteel | 15.00 tot 15.30 & 17.00 tot 17.30
De charismatische danser Francesco Barba en de getalenteerde acrobaat en jongleur Fabian Krestel testen de grenzen van hun vriendschap. Ze bereiken nieuwe hoogten, tarten de wetten van de zwaartekracht en dagen elkaar uit in een messenspel. Ze zijn charmant, moedig en onoverwinnelijk. Maar in hoeverre kunnen ze elkaar écht vertrouwen?

Gaandeweg veranderen stereotype beelden over ‘echte mannenvriendschap’ in een persoonlijke en emotionele connectie die ruimte laat voor twijfels, zelfreflectie en wederzijdse bescherming.

Trailer
Choreografie: Pia Meuthen
Dans/acrobatiek: Fabian Krestel & Francesco Barba (Miquel de Jong)
Muziek: Strijbos & van Rijswijk
Kostuums: Sanne Reichert
Lichtontwerp: Bart Verzellenberg
Een productie van Panama Pictures en Strijbos & van Rijswijk

United Cowboys - Concept for new Development
(doorlopend programma, vrije in- en uitloop)

Concertzaal | 15.00 tot 18.00
In verschillende Europese steden bouwt United Cowboys in theaters of op locatie biotopen, autarkische omgevingen, waarin zich dansers en muzikanten bevinden. Voorstellingsstructuur en voorstellingsduur worden losgelaten. Aan de ruimte wordt steeds een nieuwe invulling gegeven. Het publiek loopt rond en kan deze bijzondere wereld van alle kanten bekijken. De toeschouwer kan blijven staan, doorlopen, eruit stappen en weer terugkomen. De performers leiden het publiek in deze schijnbare vrijheid, via de achterliggende regie die zich manifesteert in strakke afspraken en dramaturgie. De losse performances van Van der Put en Roelants zijn inspiratie en worden geregeld onderdeel van het geheel, waardoor de biotoop voortdurend in beweging blijft; er worden steeds elementen toegevoegd en geschrapt.

Inmiddels verspreidt het Concept for new Development zich naar verschillende – internationale – plekken. De coproductie tussen GREC Festival Barcelona (ES) – Theaterfestival Boulevard en United Cowboys vormt basis voor een internationaal meerjarentraject waarin we o.m. in Valencia Spanje, Keulen Duitsland, Parijs Frankrijk en Birmingham Engeland neerstrijken. Van elke plek nemen we culturele souvenirs mee naar de volgende; zo bouwen we aan een internationale, genereuze miniwereld, waarin we kunstenaars en publiek uitnodigen.

Voor de opening van de Dansmaand creëren we een eenmalige pop-up wereld in de Concertzaal van Theaters Tilburg 

Concept – regie – choreografie- vormgeving : Maarten van der Put en Pauline RoelantsGecreëerd met- en uitgevoerd door (ovb)  : Jef Stevens,  Sarah Bostoen, Hanne Schillemans, Gian Luca Krings, Elysia Mc Mullen, Morgane Charpentier, Pauline Roelants
Met steun van Brabant C, Stichting Cultuur Eindhoven, FPK, Nederlandse Ambassade Spanje

Eleni Ploumi - POUTANES (18+)
Schouwburgzaal | 17.30 tot 18.00
Een vrouwelijk lichaam reist langs verschillende staten en plaatsen. Het podium lijkt een plek te zijn voor handel, exposure en intimiteit, terwijl de performer de wrijving tussen de illusie van seks en werkelijke seksualiteit opzoekt. Haar eigen lijf behandelend als voorwerp, verkent zij waar het ware eigenaarschap van haar lichaam ligt.

Andrew Greenwood - Moving Concert
Studiozaal | 17.30 tot 18.00
Over de hele wereld wordt hij uitgenodigd, de in Tilburg wonende Andrew Greenwood. Op onnavolgbare wijze dirigeert deze danskunstenaar mensen van alle leeftijden en achtergronden tot een hoogtepunt van beweging. Alles en iedereen komt los en doet mee.

deDansPunt.  - Kick Off & Open Podium
Kick Off Workshops in Fontys vanaf 10 uur
Open Podium in Studiozaal Theaters Tilburg | 15.30 tot 17.30
De Kick Off is het jaarlijkse festival van deDansPunt, koepelorganisatie voor amateurdans in Brabant. Het evenement waar dansend Brabant samen komt om te proeven, zien en tonen. In 2017 doen we dit in Tilburg, samen met DansBrabant, Fontys Dansacademie, Theaters Tilburg, Factorium en De NWE Vorst. Het thema voor deze editie is Fantastisch Lichaam. De Kick Off is een dag vol workshops, voorstellingen, gesprekken en audities voor (amateur) dansers, docenten en makers (12+). Alle danspresentaties zie je op het Open Podium vanaf 15.30 in de Studiozaal van Theaters Tilburg.

TDC Freestylin' met DJ Sueside
Mede mogelijk gemaakt door Dynamo Eindhoven
Hoofdhal | 13.30 tot 15.00 & 15.30 tot 17.00 

Tilburg Crews Represents
Garderobe Foyer | 14.00 tot 15.00 & 15.30 tot 17.00
Met:
Factorium
• Kings Crew

Ooms Sportinstituut 
• D-Crew
• One Peace
• Overkill

The Urban Influenz Dancestudio
• Trick Shot
• Raw Rebelz
• Top Notch

DC Company

Free Free Guerilla Jam 
Schouwburg Foyer | 14.00 tot 15.00 & 15.30 tot 17.00
Studiozaal & Studiofoyer | vanaf 18.00 afterparty!!!


Gesprek partners belang amateur danskunst
Studiofoyer | 14.00 tot 15.00
 

Tickets

zo 01 okt, 2017
Theaters Tilburg
Van 14:00 tot 18:00
gratis toegang