• Foto: copyright Ernest Potters

Corpo Máquina/Guilherme Miotto

.Ball

dinsdag 07 augustus 2018

Het is niet groot, zijn lichaam, maar spreken doet het. Het vertelt over zoeken, proberen en keuzes maken. Over stereotypen en de kunst om die een andere wending te geven.

Als kleine jongen raakt de in Tilburg opgroeiende Nasser el Jackson verslingerd aan de bal. Lange dagen maken ze met elkaar, hij en de bal, soms zijn ze wel acht uur samen. Altijd op straat. Nasser groeit uit tot een jongeman die alle geheimen van de bal doorgrondt en tegelijkertijd het mysterie ervan weet te koesteren.

Met zijn petje achterstevoren, opgeschoren haardracht, smalle gelaat en postuur is Nasser een opvallende verschijning in de context van de hedendaagse dans. Naast zijn bal neemt hij drie jonge straatvoetballertjes uit zijn achterban mee. Hun aanwezigheid in de theaterzaal veroorzaakt een levendige wrijving, die simpele vragen oproept als ‘wie zijn zij?’ ‘wie is Nasser?’ en ‘wie ben ik?’ Vragen die blootleggen hoe het lichaam ons aanmoedigt om opnieuw positie in te nemen ten aanzien van gevestigde waarden en vooroordelen.

.Ball is een avondvullende cross-over tussen freestyle voetbal en dans met in de hoofdrol baltovenaar Nasser die ook optreedt als ambassadeur straatvoetbal voor de KNVB. Een voorstelling over lef en de schoonheid van dat wat bevochten moet worden. Net als in zijn eerdere werk ontvouwt choreograaf Guilherme Miotto in .Ball de vitale drang, ontwapenende kracht en onverzettelijke tederheid van een lichaam dat wil overleven.

Choreografie: Guilherme Miotto
Performers: Nasser El Jackson en een wisselend drietal straatvoetballers uit Tilburg en Breda
Soundscape: Joel Ryan
Stage design: Erik van de Wijdeven
Dramaturgie: Moos van den Broek
Een productie van Corpo Máquina in coproductie met DansBrant, Ballet National de Marseille en Theaterfestival Boulevard.

Over Corpo Máquina
.Ball is het eerste avondvullende project onder de vlag van Corpo Máquina, het nieuwe gezelschap van choreograaf Guilherme Miotto en sociaal werker Amine Mbarki. Basisgedachte is dat onze ervaring van de wereld zich niet alleen in onze hersenen nestelt, maar vooral ook in ons lichaam. Corpo Máquina is ervan overtuigd dat er in ieder mens een danser schuilt en dat die danser in staat is om muren omver te werpen, schotten neer te halen en vastgeroeste vormen en verhoudingen tussen mensen te doorbreken. Dwars door cultuurverschillen, leeftijdsgrenzen, sociale en taalbarrières vindt de zeggingskracht van het lichaam zijn weg.

Tickets

di 07 aug, 2018
Theaterfestival Boulevard, 's-Hertogenbosch
Van 21:00 tot 22:00
Vanaf €17
Koop ticket